Presunúť na hlavný obsah

Deň hypertenzie a Deň bez tabaku

Mesto

Hypertenzia, známa aj ako vysoký krvný tlak, je stav, ktorý môže mať vážne zdravotné dôsledky, ak nie je správne liečený. Svetový deň hypertenzie, ktorý si pripomíname 17.mája, má za cieľ zvýšiť povedomie o tomto "tichom zabijakovi" a povzbudiť ľudí, aby si pravidelne kontrolovali krvný tlak a dbali na zdravý životný štýl. 

Deň bez tabaku, ktorý pripadá na 31. mája, je iniciatívou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zameranou na osvetu o škodlivých účinkoch tabaku na zdravie a životné prostredie. Tento deň nás vyzýva, aby sme sa zamysleli nad vplyvom fajčenia a používania tabakových výrobkov, ktoré ročne spôsobujú smrť viac ako 8 miliónov ľudí a majú negatívny vplyv na našu planétu.

Preto SZŠ v spolupráci s  mestom Čadca a ďalšími partnermi organizujú projekt Deň hypertenzie a Deň bez tabaku dňa 23.5.2024 na Palárikovej ulici pri fontáne od 9:00-12:00 hod. Zabezpečené aktivity budú bezplatne.  Cieľom projektu bude upovedomiť občanov na dôležitosť zdravia, budeme merať krvný tlak, meranie telesných hodnôt inbody, saturácia krvi kyslíkom,meranie cholesterolu a glykémie z kvapky krvi, aktivity zamerané na prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka, meranie dychu na oxid uhoľnatý smokerlyzerom a starostlivosť o ústnu dutinu u fajčiarov.  Tento deň nám pripomína dôležitosť udržania vlastného zdravia, ale najmä zdravia našej planéty.

Galéria