Presunúť na hlavný obsah

Stolný tenis - Čadčan Samuel Cyprich vybojoval na domácom Slovenskom pohári mladších žiakov striebornú medailu

Šport

Prvé kolo Slovenského pohára mladších žiakov hostila v sobotu Čadca. Spolu 79 stolných tenistov z celého Slovenska privítali primátor mesta Čadca Milan Gura a predseda MSK Čadca Marián Kapusta.

Favoritom turnaja bol Námestovčan Dalibor Diko, ktorý si vybojoval na nedávnom európskom šampionáte mladších žiakov pod názvom Euro Mini Champs famóznu 4. priečku. Konkurencia v rámci Slovenska je však tiež silná a zamiešať kartami chcel aj domáci klub, ktorý reprezentovali štvrtý hráč slovenského rebríčka Samuel Cyprich (r. 2001), Filip Delinčák (r. 2003), Martin Kapusta (r. 2002), Michal Kapusta (r. 2004), Jakub Goldír (r. 2005), Radoslav Šramo (r. 2005), Marián Piala (r. 2004) a Samuel Kubjatko (r. 2006).

Za zelenými stolmi sa začalo bojovať o dôležité body do Slovenského pohára o 9.00 h v kvalifikačných skupinách. Z tých sa podarilo do ďalších bojov postúpiť bratom Kapustovcom, obaja šli ďalej z druhej priečky. Po jednom zápase vyhrali aj Jakub Goldír a Radoslav Šramo, na prvý skalp medzi mladšími žiakmi si budú ešte musieť počkať Samuel Kubjatko a Marián Piala.

Martin a Michal Kapusta po postupe zo skupiny svoje ďalšie zápasy nezvládli. Miško podľahol Adamovi Klajberovi z Poproča, Maťko nestačil na Petra Vargu zTrnavy. Obaja tak obsadili konečné 33. - 46. miesto.

V základných skupinách nasadených hráčov (16 najlepších) sa predstavili Filip Delinčák a domáce želiezko v ohni Samuel Cyprich. Filip urobil neuveriteľný obrat s Pezinčanom Jaloveckým, keď prehrával v piatom rozhodujúcom sete už 4:10 a nakoniec vyhral 12:10. Samo napriek zaváhaniu s Félixom Ivančom z Malaciek vyhral svoju skupinu.

Obaja tak boli stále v hre o celkové prvenstvo. Delinčákova cesta sa skončila na rakete Miroslava Macka z Karlovej Vsi. Vnuk Ľudovíta Valárika po zápasoch o umiestnenie nakoniec obsadil peknú 13.-16. priečku.

Najväčší úspech zožal Samuel Cyprich. Ten najskôr v boji o semifinále vyhral nad hráčom Vranova Samuelom Fečom 3:0 na sety. V boji o finále mu však v ceste stál Martin Kyseľ z Tvrdošína, ktorého Samo predtým nikdy nezdolal.

Domáce prostredie a doslova heroický výkon však urobili svoje. Rodák zo Svrčinovca napriek nepriaznivému vývoju dotiahol zápas do víťazného konca a vyhral ho 3:2.

Vo finále bol favoritom suverén Dalibor Diko. Avšak, Samo mu zobral prvý set a dostal sa do vedenia 1:0. Diko kontroval, vyhral ďalšie 2 a viedol 2:1. Cyprich vyrovnal na 2:2 a drámu doviedol do posledného setu. V ňom mal pevnejšie nervy Oravan, i keď Cyprich mal za stavu 6:4 v piatom sete k zlatu veľmi blízko.

Slovenská jednotka tak obhájila svoju reputáciu. Čadčanov teší striebro Samuela Cypricha, výkony všetkých ostatných mladučkých hráčov a taktiež úspešne zvládnutá organizácia podujatia.

Konečné poradie

1. Dalibor Diko (Námestovo), 2. Samuel Cyprich (Čadca), 3. Martin Kyseľ (Tvrdošín), 13.-16. Filip Delinčák, 33.-46. Martin a Michal Kapustovci, 47.-61. Jakub Goldír a Radoslav Šramo, 62.-76. Samuel Kubjatko a Marián Piala (všetci MSK Čadca).

Galéria