Presunúť na hlavný obsah

V Čadci vyrastá profesionálny street workoutový park, navrhol ho majster Slovenska

Šport

Streetworkoutový areál pre vrcholových športovcov je v poslednej fáze dokončovania.


Pre jedincov z radu dospelých a mládeže, ktorí neradi chodia do posilňovne a dávajú prednosť pobytu na čerstvom vzduchu je najlepšou voľbou street workout. Na Slovensku sa začal udomácňovať hlavne zásluhou nadšencov a odvtedy popularita funkčného tréningu, pri ktorom sa využíva hmotnosť vlastného tela, neustále narastá. Bez činiek či ďalšieho potrebného náradia.

Pamätníci z osemdesiatych rokov minulého storočia si isto spomínajú na železné pracháre a preliezačky, ktoré slúžili ako hrazdy pre všetkých, ktorí sa snažili zlepšiť si postavu. Dali sa na nich robiť zdvihy a aj mnohé ďalšie vylomeniny.

Doba však napreduje a po celých Kysuciach začali vyrastať ako huby po daždi workoutové ihriská. Všetky však len na rekreačné športovanie. Chýbal však profesionálny areál, ktorý by slúžil na prípravy vrcholových športovcov. Práve taký vyrastá pri hokejbalovom ihrisku v Čadci.

Areál aj na súťažnú prípravu

Trénovať na ňom bude tiež partia okolo majstra Slovenska v tomto športe Dominika Klimeka, ktorý celý park aj navrhol. Podľa jeho slov je celé ihrisko jedinečné tým, že je stavané hlavne pre atlétov, ktorí trénujú zostavy na súťaž a potrebujú na to priestor a vhodné rozloženie prvkov ako aj šírku hrázd.


"Na našom ihrisku sa budú nachádzať tri samostatne stojace hrazdy pre tréning dynamických akrobatických prvkov na hrazde, čo nebolo doteraz nikde v Čadci ani blízkom okolí možné. Ďalej máme voľne stojace vysoké bradlá jedny dvojité a jedny "single". A okrúhly stolček na natáčanie videí. Všetky práve vymenované prvky sa nachádzajú na väčšej časti ihriska v dvoch tretinách, kde ako podklad slúži dunajsky obmývaný štrk ktorý veľmi kvalitne tlmí dopady a pády pri tréningu," uviedol Dominik Klimek.

"Jedna tretina bude mať ako podklad tartan. Na ňom sú uložené malé bradlá "stalky" v zemi, jedny dvojité a jedny "single", v strede medzi nimi je umiestnená voľne stojaca nízka hrazda na tréning prvkov frontlever, iguana handstand, backlever, stojka a mnohých iných. Na tejto tartanovej ploche budú aj lavičky a plocha na rozcvičku alebo iné potrebné prenosné vybavenie ktoré používame," doplnil Dominik.

Novinkou , ktorá je prekvapením aj pre tím tím Street workout Kysuce je darček od mesta Čadca. Ním je inteligentná lavička na solárne nabíjanie, vďaka ktorej môžu nabíjať reproduktory ktoré sú počas tréningov v neustálej prevádzke, mobilné telefóny a videotechniku.

Súťažou ušetrené peniaze pôjdu do športu

Ako uviedol primátor mesta Milan Gura, už v minulosti rozmiestnili po sídliskách menšie street workoutové prvky, ktoré však slúžili len na rekreačné športovanie.
"Keď aj v Čadci pribúdalo nadšencov tohto v súčasnosti populárneho športu, chalani začali dosahovať skvelé výsledky nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, potrebovali priestor, kde sa mohli ďalej rozvíjať. Po spoločnej dohode sme vybrali priestor, chlapci s celé ihrisko navrhli a mohlo sa začať stavať," informoval Gura.

Podľa jeho slov je dobré, že umiestnenie je práve v areáli pri športovej hale. "Chalani môžu v prípade potreby používať či už sprchy po tréningu aj celé zázemie, areál je dokonca strážený, tak vieme predísť zničeniu vandalmi,“ dodal primátor Čadce s tým, že na na vybudovanie tohto špičkového areálu vyčlenili v rozpočte 25 tisíc eur.
"Súťažou sa nám podarilo ušetriť približne desaťtisíc eur, ktoré môžeme tým pádom využiť na ďalší rozvoj športu v našom meste," dodal čadčiansky primátor.


Dva tituly majstrov, jeden vicemajster Slovenska

Koncom júna sa tím Street Workout Kysuce zúčastnil majstrovstiev Slovenska v kategórii Freestyle. Na súťaž do Nitry v rámci akcie Street food festival cestovalo sedemnásť ľudí. Súťaž bola rozdelená na tri váhové kategórie u mužov plus ženská kategória. Reprezentovať cestovali Tomáš Buchta Michal Čečko Michal Ščury Matej Klimek Dominik Klimek Daniel Klimek Marek Kubica Ondrej Beleš Dominik Kula Branislav Novák Kristián Nečeda. Chalanov z Kysúc čakali dvojminútové kolá dve kvalifikačné a po postupe ďalšie finálové. Nakoniec sa im podarilo uchmatnúť až päť z celkových deviatich medailí v mužskej kategórii aj dve priečky majstrov Slovenska.

V ľahkej váhovej kategórii vyhral prvé miesto Matej Klimek, za ním skončil na druhej priečke jeho brat Daniel. Strednú váhovú kategóriu sa podarilo vyhrať šéfovi tímu Dominikovi. Stal sa majstrom Slovenska tretíkrát v rade a zároveň v dvoch váhových kategóriách, pretože predchádzajúce dve víťazstvá si vybojoval v ľahkej váhovej kategórii. To sa doposiaľ nikomu nepodarilo.

"Dovolím si povedať že to, že si z národných majstrovstiev odvážajú dva tituly majstrov a jeden titul vicemajstra traja bratia, sa v tomto športe nepodarilo nikde na svete. Strednú kategóriu medailovo doplnil kolega Michal Ščury, ktorý skončil na treťom mieste. Tú piatu medailu získal Dominik Kula z nášho tímu v ťažkej váhovej kategórii," pochváli sa úspechmi trojnásobný majster Slovenska Dominik.

Hor sa na majstrovstvá sveta

S výkonmi chalanov je ich šéf nadmieru spokojný, pochválil ich aj za odvahu vôbec sa súťaže zúčastniť, pretože to nie je len tak. Ako povedal, museli uveriť v samých seba a museli uveriť na základe toho, čo majú odmakané, každý z nich tvrdo pracoval a pripravoval sa. Prví dvaja atléti z každej váhovej kategórie získali pozvánky na majstrovstvá sveta.

"Ja s bratmi sme odhodlaní sa zúčastniť. Ak by nás niekto chcel finančne podporiť budeme len radi. Taktiež si dovolím podotknúť že v Čadci nemáme v čase vydania tohto článku ani jedno Ihrisko, na ktorom by sme sa dokázali pripraviť na súťaže vo freestyle a aj napriek tomu sme dokázali urobiť takúto "medailovú žatvu". Nové profi ihrisko nám pokryje všetky naše požiadavky. A úprimne? Neviem si predstaviť našu účasť na majstrovstvách Slovenska o rok, keď už budeme mať možnosť patrične sa pripraviť," teší sa z ihriska Dominik Klimek.

Úspech za úspechom

To, že na Kysuciach vyrastajú poriadne talenty, dokazujú aj umiestnenia na súťažiach v Prešove a v Brne z úplného začiatku sezóny, kde to tím roztočil na plné obrátky. Všetci poctivo trénovali už od jesene a tvrdá práca prináša prvé ovocie.

"Vo freestyle kategórií v Prešove dokázal ľahkú váhovú kategóriu vyhrať Matej Klimek a na druhom mieste sa umiestnil taktiež člen nášho tímu Kristián Nečeda. Marek nás ako prvý člen nášho tímu reprezentoval v kategórií weighted čo boli aj majstrovstvá Slovenska. Dokonca sa mu podarilo umiestniť na druhom mieste a stal sa vicemajstrom Slovenska v strednej váhovej kategórií," informoval Dominik.


Do druhého najväčšieho českého mesta Brna prišla partia s jediným cieľom. Zmerať si sily s našimi českým susedmi a udržať prvenstvo vo svojich rukách.
"Ťaháme víťaznú šnúru na tejto súťaži od roku 2019, kedy sa Street workout Games podarilo vyhrať mne, následne sa mi v roku 2020 podarilo titul obhájiť a v roku 2021 to prevzal môj brat Matej," doplnil Dominik Klimek

Do Brna putovali Kysuce reprezentovať Marek Kubica, Tamara a Lara Pajonkové, Branislav Novák, Daniel Klimek, Matej Klimek a Dominik Kula.
Osobne môžem povedať, že som na chalanov a dievčatá veľmi hrdý. Skoro všetkým sa podarilo dostať cez kvalifikáciu do druhého kola. Z druhého kola sa do finále podarilo prebojovať iba Matejovi, ktorý úspešne obhájil prvenstvo z roku 2021 a „predĺžil víťaznú šnúru“ Klimekovcov na štyri víťazstvá v rade (2019,2020,2021 a 2022). Medaily sa ešte podarilo uchmatnúť dievčatám – dvojičkám Tamare a Lare Pajonkovým za 2. a 3. miesto v ženskej kategórií," uviedol.

Z nadšencov občianske združenie

"Náš tím momentálne figuruje ako občianske združenie a pridáva sa k nám čoraz viac priaznivcov a mladých, ktorých tento šport zaujal. Osobne street workout nevnímam len ako šport, ale aj ako životnú cestu a moje poslanie ako mladých zaujať niečím zmysluplným. Ukázať im ako sa dá tráviť voľný čas aj inak ako s fľaškou a cigaretou v ruke. Ako sa dajú vymeniť piatky v meste za tvrdú prácu na sebe a myslím, že sa mi to darí," dodal na záver trojnásobný majster Slovenska v street workoute Dominik Klimek.


Zdroj: https://mykysuce.sme.sk/c/22959252/v-cadci-vyrasta-profesionalny-street-workoutovy-park-navrhol-ho-majster-slovenska.html 




Galéria