Presunúť na hlavný obsah

Informácie k infekčnému ochoreniu Ebola

Upozornenia

Epidémia ochorení vyvolaných vírusom Ebola je hlásená od decembra 2013 a v súčasnosti postihuje najmä krajiny západnej Afriky (Guinea, Libéria, Siera Leone, Nigéria). Ide zatiaľ o najväčšiu epidémiu tohto ochorenia a údaje SZO uvádzajú, že už viac ako  8 000 ľudí v postihnutých oblastiach ochorelo, z ktorých viac ako 4 000 zomrelo.

Ochorenie u ľudí začína náhle vysokými horúčkami, celkovou slabosťou, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov a zápalom spojiviek. Neskôr sa objavujú bolesti brucha, zvracania, vodnaté hnačky. Postupne dochádza k poklesu krvného tlaku a nakazená osoba krváca najprv do tráviaceho traktu, neskôr do všetkých telesných otvorov a zároveň zvracia krv. Na koži sa objavujú masívne krvné podliatiny a postupne dochádza k poškodeniu vnútorných orgánov. Inkubačná doba tohto ochorenia je 2 až 21dní. Nákaza sa prenáša priamym kontaktom s krvou alebo inými telesnými tekutinami (napr. sliny, moč) živých alebo mŕtvych nakazených ľudí. Prenos sa môže uskutočniť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientami, a to aj niekoľko týždňov po ich uzdravení. Zdôrazňujem, že pre stanovenie tohto ochorenia je dôležitý predchádzajúci pobyt v postihnutých oblastiach alebo kontakt s chorým.

Aj keď osoba cestuje do niektorej z týchto oblastí, riziko nakazenia vírusom je veľmi nízke, pokiaľ osoba nebola priamo vystavená telesným tekutinám mŕtvej či živej nakazenej osoby alebo zvieraťa. Ochorenie sa neprenáša  bežným kontaktom na verejnosti s ľuďmi, ktorí nejavia známky ochorenia, ani pri manipulácii s peniazmi alebo potravinami, či plávaním v bazéne. Neprenášajú ho ani komáre.

V rámci preventívnych opatrení je veľmi dôležité, aby osoby cestujúce do a z postihnutej oblasti boli informované o možnom prenose ochorenia a o všetkých preventívnych opatreniach, ktoré sa na toto ochorenie vzťahujú. Je nevyhnutné hlavne u cestujúcich z postihnutej oblasti sledovať svoj zdravotný stav minimálne v dĺžke 3 týždňov a v prípade výskytu popísaných klinických príznakov tohto ochorenia kontaktovať lekára s upozornením na skutočnosť, že ich predchádzajúci pobyt bol práve v postihnutej oblasti. Taktiež osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s chorým, sa po dobu 3 týždňov od posledného styku s chorým musia podrobiť zvýšenému zdravotnému dozoru. Počas tejto doby je potrebné sledovať zdravotný stav, kontrolovať telesnú teplotu aspoň dvakrát denne a v prípade zistenia zvýšenej teploty dvakrát za sebou nad 38 o C je nevyhnutná izolácia osoby.

Ak boli osoby priamo vystavené akýmkoľvek telesným tekutinám živej či mŕtvej nakazenej osoby vrátane nechráneného pohlavného styku s vyliečenými pacientami a začínajú sa u nich prejavovať príznaky ochorenia, musia urýchlene vyhľadať lekársku starostlivosť s uvedením svojej cestovateľskej histórie a príslušné zdravotnícke zariadenie pred svojou návštevou telefonicky upovedomiť.

Všetky dostupné informácie súvisiace s ochorením Ebola sú zverejnené na webovom sídle Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci (www.ruvzca.sk).

Aj keď riziko zavlečenia Eboly na Slovensko je málo pravdepodobné, sme si vedomí, že infekčné ochorenia nepoznajú hranice a na zvládnutie možného výskytu musíme byť pripravení.

RNDr. Xénia Lukáčová
regionálna hygienička
Regionálny úrad verejného zdravotníctva
so sídlom v Čadci