Presunúť na hlavný obsah

Pomoc pre Ukrajincov. Poslanci parlamentu schválili balík opatrení lex Ukrajina

Pomoc Ukrajine

Lex Ukrajina upravuje príspevok za ubytovanie odídencov a súvisiace podmienky, oslobodenie od úhrady mýta či diaľničnej známky pre Ukrajincov. 

Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec. Vyplýva to zo zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. 

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku má upraviť samostatné nariadenie vlády. Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli. Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra, a to na rezorte financií. Príspevok má byť zatiaľ poskytovaný do konca júna.

Hlásenie pobytu/ubytovania utečencov z Ukrajiny

Z toho dôvodu Vás žiadame, v prípade ak poskytujete ubytovanie utečencom z Ukrajiny a 3. krajín, aby ste nám nahlásili počty a miesto ubytovania utečencov a to buď elektronicky na e-mail pomahameukrajine@mestocadca.sk alebo telefonicky na č. +421907 386 399.

V hlásení uveďte


  • Počet dospelých z UA:
  • 
Počet detí z UA:
  • 
Počet osôb z tretích krajín:
  • 
Miesto ubytovania: